De eerste antwoord is heel erg gemakkelijk; het kost namelijk niets! Zolang je echter maar de benodigdheden hebt om te kunnen geocachen.
Je hebt in principe maar 2 dingen nodig: Een GPS ontvanger en het internet. Er vanuit gaande dat de meeste mensen wel over een apparaat met internetaansluiting (PC/Laptop/Tablet/Smartphone) beschikken is een (goede) GPS ontvanger of kortweg GPS het enige wat je echt nodig hebt.
Een GPS heb je in diverse maten en uitvoeringen. Het meest bekend zijn de navigatiesystemen die veelal in de auto en op de motor gebruikt worden. Deze systemen kunnen wel gebruikt worden voor geocaching maar zijn er niet voor ontworpen. Het grootste probleem zit 'm in de gebruikte kaarten en de nauwkeurigheid. De kaarten in deze navigatiesystemen zijn wegenkaarten en kennen meestal geen fietspaden en wandelpaden. Ook de nauwkeurigheid van deze systemen is niet zo heel erg hoog. Voor op de weg is dit geen probleem, maar in het bos is dit natuurlijk een ander verhaal.
Naast de navigatiesystemen zijn er ook mobieltjes, de "smartphones", met een GPS ontvanger. In combinatie met "mobiel" internet zou je overal en altijd moeten kunnen geocachen en vormt dit natuurlijk een goede combinatie. De gevoeligheid van de GPS ontvanger verschilt echter wel per mobieltje zodat de nauwkeurigheid ook sterk kan variëren. Toch zijn er genoeg geocachers die een mobieltje gebruiken. Op het Geocaching-forum en dan met name bij de rubriek hardware zijn hier genoeg interessante discussies over te vinden. Ik gebruik soms ook mijn smartphone (als ik geen ander toestel bij me heb) maar meestal in combinatie met mijn Garmin GPS.
De reden hiervoor is dat er voor (android)smartphones interessante Apps zijn die geocaching kunnen ondersteunen. De door mij gebruikte Apps zijn: c:geo, GCC en GDAK. Vooral deze laatste is een leuke App die bovendien met "Offline" kaarten kan worden uitgerust zodat je geocachen eens uit kunt proberen zonder dat het wat kost (er vanuit gaande dat je al een smartphone hebt). Van GDAK kun je hier info vinden om kaartmateriaal erop te zetten.
Een derde optie en naar mijn weten ook de beste optie is een zogenaamde "outdoor" GPS. Deze modellen zijn speciaal ontworpen voor buitengebruik, hebben een hoge gevoeligheid, kunnen (bij sommige modellen) voorzien worden van topografisch kaartmateriaal en zijn vaak (spat)waterdicht. Deze ontvangers zijn bij speciaalzaken of op internet gemakkelijk verkrijgbaar. Er zijn diverse soorten en maten verkrijgbaar; het is maar wat je er mee wilt en wat je er aan uit wilt geven. Prijzen beginnen voor nieuwe ontvangers vanaf circa €100 tot pakweg €500 voor de meest geavanceerde toestellen. Op de tweedehands markt verwisselen de eenvoudige modellen vaak al voor een paar tientjes van eigenaar.
Zelf heb ik de beschikking over een Garmin GPSMap 60CSx en een Garmin Oregon 600. Beiden bevatten een uiterst gevoelige ontvanger en kunnen daardoor in dichte begroeiing nog steeds de satellieten waarnemen. De GPSMap 60CSx heb ik in 2008 gekocht en gebruik ik nog steeds. Deze GPS is inmiddels wel uit productie genomen, maar heeft een waardige opvolger gekregen: de GPSMAP 64st.
In 2015 vond ik de tijd rijp om een nieuwe GPS te kopen omdat ik graag "papierloos" wil geocachen. De Oregon 600 kan tot wel 4 miljoen geocaches inladen zodat je altijd alle geocaches bij je hebt die je nodig hebt. Daarnaast kan deze GPS (via microSD) veel meer kaartmateriaal weergeven dan de 60CSx en beschikt deze over een touchscreen en is bovendien wat kleiner en dus handzamer.
Voor advies en prijzen van GPS ontvangers verwijs ik graag naar deze zaak. Ik heb hier zelf ook mijn beide GPS ontvangers gekocht. De redenen dat ik deze ontvangers aangeschaft heb (en overigens nooit spijt van heb gehad) zijn:
- Kaartmateriaal, ik wilde perse topografische/wandel/fiets kaarten erop hebben. De Oregon kan naast veel méér kaartmateriaal ook Open Source kaarten laten zien. Deze zijn behalve gratis, tegenwoordig ook van uitmuntende kwaliteit.
- Elektronisch kompas, een GPS werkt altijd het beste als deze in beweging is. Als die GPS niet beweegt dan gaat deze zwabberen en dat kan zeker bij het geocachen niet handig zijn als je echt aan het zoeken bent.
- Waterdicht en lange batterijlevensduur
- Koppelbaar met PC (via USB) en vele software voor verkrijgbaar, waaronder MapSource en Basecamp. Voor geocaching is GSAK een aanrader.
- GLONASS ondersteuning (Oregon). Naast GPS satellieten kunnen ook signalen van deze russische satellieten opgevangen worden zodat de positie iets nauwkeuriger kan worden bepaald.
Naast Geocachen gebruik ik mijn GPS natuurlijk ook voor andere zaken. Zo neem ik deze met vakantie overal mee naartoe zodat ik altijd via bv. Google Earth kan zien waar ik (wanneer) geweest ben. Daarnaast kun je de coördinaten weer koppelen aan foto's zodat je altijd kunt zien waar een bepaalde foto genomen is. De mogelijkheden zijn enorm! Dus als je van plan bent om een GPS aan te schaffen moet je proberen vooraf te bedenken wat je er allemaal mee wilt gaan doen. Dit kan teleurstellingen achteraf voorkomen.
Ben je geïnteresseerd, neem dan contact met mij op of speur eens goed rond op internet want er is heel veel over te vinden.