Blue Flower

De Raspberry Pi is een kleine, krachtige en lichtgewicht computer, ter grootte van een pakje sigaretten, die veel taken van een normale PC kan uitvoeren. De uitgebreide functionaliteit van de Raspberry Pi samen met de vele Raspberry Pi-accessoires bieden onbegrensde mogelijkheden. Of u nu wilt leren programmeren of experimenteren met innovatieve nieuwe soft- en hardware, het kan allemaal met de Raspberry Pi die voor een prijs, afhankelijk van het model, van tussen de €25,- en €35,- te koop is. (Prijzen Feb. 2015)

In feite is de Raspberry Pi niet veel meer dan een printplaatje met daarop een aantal basale computeronderdelen. Het apparaatje is zo ontworpen dat hij zo min mogelijk plek inneemt en nauwelijks energie verbruikt. Daarbij hebben de makers hun uiterste best gedaan om hem zo goedkoop mogelijk te houden.

 

De Raspberry Pi werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en was oorspronkelijk bedoeld voor educatieve doeleinden.
De eerste concepten ontstonden al in 2006 en waren gebaseerd op de Atmel Atmega644-microcontroller. De stichter van de Raspberry Pi Foundation, Eben Upton, wist een groep academici en anderen bijeen te krijgen en enthousiast te krijgen voor het project. Doel was kinderen kennis te laten maken met programmeren op eenvoudige wijze, zonder dat enorme kosten zouden moeten worden gemaakt.

In augustus 2011 werden de eerste 50 alfaversies geproduceerd. Qua functionaliteit waren deze identiek aan het latere model B. Previews van de mogelijkheden van de chip lieten zien waar deze toe in staat was: er draaide Linux Debian op, Het spel Quake 3 functioneerde met ongeveer 25 beelden per seconde en ook 1080p MP4's werden vloeiend afgespeeld dankzij de Broadcom VideoCore IV-GPU.

Eind 2011 werden 25 model B bètaversies geproduceerd en getest. Op enkele schoonheidsfoutjes na functioneerde de chip prima. In de eerste week van 2012 werden tien exemplaren geveild op eBay en deze leverden de stichting ruim 16 duizend pond op. De productie is op 10 januari 2012 begonnen. De eerste lichting van 10.000 Pi's werd gefabriceerd in Taiwan en China, in plaats van in het Verenigd Koninkrijk. Deze keuze werd hoofdzakelijk bepaald door de veel kortere levertijd; 4 weken in Azië tegenover 12 weken in Engeland en lagere prijs.

De verkoop startte op 29 februari 2012. De Pi kon besteld worden op twee websites, namelijk Premier Farnell en RS Components. Beide sites gingen offline door de enorme hoeveelheid verkeer die werd geproduceerd vlak na lancering. Die eerste 10.000 exemplaren waren binnen no-time weg. De vraag lag vele malen hoger; meer dan 2.000.000 bestellingen werden geplaatst in voorverkoop. Op 16 april 2012 ontvingen de eerste klanten ook daadwerkelijk hun Raspberry Pi. Daarna ging het heel snel met de Raspberry Pi. De Raspberry Pi Foundation heeft bekendgemaakt dat het twee miljoenste exemplaar eind oktober 2013 is uitgeleverd. In oktober 2014 was dit aantal bijna verdubbeld naar 3.8 miljoen en op 17 februari 2015, ruim een week voor de derde verjaardag, werd bekend gemaakt dat de verkoop de 5 miljoen heeft bereikt.

In eerste instantie waren er twee versies van de Raspberry Pi in omloop. Het goedkopere A-Model met 256 Mb geheugen, 1 USB poort en geen Netwerkaansluiting. Het slechts 5 euro duurdere B-model beschikt over 512MB in plaats van 256MB geheugen, twee in plaats van één usb-poort en een ethernet-aansluiting. Beide modellen hadden een 26 pins GPIO (General Purpose Input Output) waarmee voor de (hobby)elektronicus onbegrensde mogelijkheden waren geschapen. Op die pinnen kan van alles en nog wat worden aangesloten, variërend van breadboards om te experimenteren tot stappenmotors voor robotbesturing. Door de vele opensource programma-bibliotheken in diverse talen, waaronder het veel gebruikte Python, kan de fantasie de vrije loop krijgen.

 

In juli 2014 is de Raspberry Model B+ geïntroduceerd. Deze had nog steeds hetzelfde geheugen en Broadcom BCM2835 (700 Mhz) processor, maar bevatte 4 in plaats van 2 USB poorten, 40 pins GPIO, betere audio, lagere energie consumptie en een micro SD aansluiting in plaats van een gewone SD aansluiting. Met name dit laatste was een verbetering omdat de kaart nu niet meer uit de behuizing stak en zodoende minder gevoelig was voor slecht contact met corrupte kaarten tot gevolg. De prijs van de B+ was identiek aan de prijs van Model B.

Vervolgens werd eind januari 2015 de Raspberry Pi 2 Model B aangekondigd; Wat ontwerp betreft lijkt de mini-computer sterk op het eerdere Model B+, maar de soc (system on chip) is een krachtigere quadcore en het systeem beschikt over 1GB werkgeheugen. Voor de techneuten onder de lezers:
De Raspberry Pi 2 Model B beschikt over een Broadcom BCM2836-soc met vier ARMv7 Cortex-A7-cores en een kloksnelheid van 900MHz. Volgens de Raspberry Pi stichting liggen de prestaties zes keer hoger dan die van de Broadcom BCM2835 van de B+ modellen. Die heeft een soc met een enkele ARMv6 ARM11-core. Ook kan de soc meer geheugen aanspreken en de stichting heeft de hoeveelheid ram dan ook verdubbeld van 512MB naar 1GB. Het goede nieuws is weer dat de stichting de Raspberry Pi 2 Model B voor dezelfde prijs van de Model B+ aan de man gaat brengen. Ook heeft Microsoft bekend gemaakt dat Windows 10 ook (gratis!) beschikbaar komt voor deze Pi. Alle andere besturingssystemen draaien daar uiteraard ook nog op.

Tenslotte is de Raspberry Pi Model 3 in Maart 2016 op de markt gekomen. Deze variant heeft een snellere processor (4 cores op 1.2 Ghz t.o.v. de 900 Mhz van zijn voorganger) en standaard Wifi en Bluetooth aan boord. Ook is deze SoC 64 bits. Verder zijn er geen verschillen met de Raspberry Pi 2.

Ik ben zelf gegrepen door het Raspberry Pi virus in mei 2014 toen ik het een en ander gelezen had over Domotica (het automatiseren van het woonhuis) in combinatie met de low-budget mogelijkheden die de Raspberry Pi op dit vlak biedt.
In februari 2015 had ik er al 3; 1x model B te behoeve van Domotica en 2x model B+ waarvan er één in gebruik is als MediaCenter en één als allround FTP/SFTP/BackUp/File server; de "Hobby" Pi. De Raspberry Pi B+ verbruikt nog geen 2 Watt en is dus ideaal als server om 24/7 aan te staan. Een Pi die dag en nacht aanstaat kost dus qua stroomverbruik nog geen €5 per jaar!

Het aantal Raspberry Pi's is inmiddels (Feb. 2015) al opgelopen tot 7; Er zijn nog 3 Pi's bijgekomen van Type 2, Model B en een Model 3. Deze zijn aanzienlijk sneller dan model B en uitstekend geschikt als Mediacenter in combinatie met OPENELEC en Kodi. Er zijn nu 4 PI's in huis met Kodi waarvan er twee zijn voorzien van 2x 64 GB USB sticks met muziek erop. De 2 andere Pi's kunnen deze muziek natuurlijk ook afspelen omdat deze eenvoudig gedeeld kan worden via het netwerk. Ook andere apparatuur in huis die gebruik kan maken van DLNA kan deze muziek afspelen. De laatste Raspberry Pi is ook ingezet als domotica controller, maar dan voor z-wave uitbreidingen.

De "Hobby" Raspberry Pi is inmiddels ook nog voorzien van OpenVPN; erop gezet via deze eenvoudige beschijving. Met name deze VPN verbinding is een verademing. Ik kan nu waar ik ook ben altijd via een versleutelde verbinding contact maken met het internet, waarbij een beveiligde "tunnel" wordt opgezet tussen de plaats waar ik ben en mijn eigen huis en van daar uit ga je dan het internet op. Dus als ik ergens met m'n mobiel via een open (en dus onbeveiligde) Wifi verbinding internet op kan, dan wordt middels het starten van een App de verbinding versleuteld opgezet en dan kun je veilig het internet op. Je internet vanaf dat moment als het ware vanuit je eigen huis en je hebt meteen de beschikking over alle resources die ook op je eigen netwerk beschikbaar zijn. Ik kan dus alle gedeelde data benaderen, andere PI's aanturen, lampen aan en uit zetten of zelfs de TV op een andere zender zetten etc. Je kunt zelfs via WOL (Wake on LAN) de PC aanzetten en via Remote desktop overnemen. Ook als je via 3G/4G een internetverbinding hebt, kun je via OpenVPN een verbinding opzetten om snel even iets vanuit thuis te kunnen downloaden of bekijken.

Ook als je op vakantie of in het buitenland bent kan OpenVPN heel handig zijn omdat sommige website's checken aan de hand van het IP adres of dat je in Nederland bent. "Uitzending gemist" of RTL XL zijn daar voorbeelden van. Via OpenVPN zijn die dan gewoon te bekijken. Kortom OpenVPN is een goed beveiligde en zeer welkome uitbreiding op een Raspberry Pi.