Afdrukken
Hits: 4314

De Raspberry Pi wordt standaard 'kaal' opgeleverd. Dat betekent dat hij geen opslaggeheugen heeft en dat u zelf voor een sd-kaart (minimaal 2 GB) moet zorgen die gaat dienen als ‘harde schijf’. Ook een voeding (micro-usb) ontbreekt en moet los worden aangeschaft. Neem wel altijd een 2 Ampère USB voeding omdat anders de USB poorten te weinig stroom kunnen leveren en of het systeem instabiel kan worden. Bij veel verkooppunten van de Raspberry Pi worden ook kleine behuizingen verkocht, die het fragiele printplaatje wat meer bescherming bieden. Met een 2A voeding, behuizing, microSD kaartje en natuurlijk een Raspberry Pi ben je voor rond €50,- klaar en kun je beginnen.

Het besturingssysteem dient dus op een SD-kaart te staan. De veelzijdigheid van dit apparaatje zien we terug in het OS aanbod en mogelijke toepassingen. Sinds de begintijden van de Raspberry Pi zijn er heel wat systemen geporteerd naar dit nieuwe apparaat, ondanks de ondertussen verouderde ARM11 architectuur. Qua besturingssystemen valt er dus genoeg te kiezen.

Zo kan je de Pi natuurlijk als 'gewone' desktop Linux PC gebruiken. Hiervoor zijn diverse 'general purpose' Linux distributies beschikbaar. De bekendste en meest gebruikte hiervan is Raspbian. Deze voor de Pi aangepaste versie van Debian “wheezy” wordt door de Raspberry Pi Foundation aangeraden voor beginners. De standaardinstallatie bevat een desktop omgeving en een lading programma's. Zo is er een speciale versie van Wolfram Mathematica aanwezig, alsmede een aantal programma's om (kinderen) te leren programmeren, waaronder Python.

Andere distributies zijn het van Fedora afgeleide Pidora en het minimalistische Arch Linux, wat meer voor de ervaren gebruikers is. Buiten deze distro’s is ook het oude RISC OS naar de Raspberry Pi geporteerd. Dit OS is niet erg relevant meer, maar wel leuk om mee te experimenteren.

Wil je de verschillende, door de Raspberry Pi Foundation ondersteunde, besturingssystemen uitproberen, dan is de makkelijkste manier om deze te installeren (en te wisselen) met de NOOBS tussenlaag. Deze “New Out Of Box Software” is een soort mini OS dat zeer eenvoudig op een SD-kaart te installeren is. Het geeft je de keuze om de door de Foundation ondersteunde besturingssystemen eenvoudig vanaf de Pi zelf te installeren. Ben je uit-geëxperimenteerd met een systeem, kan je door het ingedrukt houden van de shift-toets tijdens het opstarten terugkeren naar NOOBS om aldaar een nieuw OS te installeren. NOOBS neemt het partitioneren van de SD-kaart en het downloaden en installeren van de besturingssystemen voor z’n rekening, zodat je zelf niet met schijf images en partities aan de slag hoeft.

Wanneer je een Raspberry Pi en de benodigde accessoires hebt, is het tijd om er een besturingssysteem op te installeren. Zoals eerder al gezegd raden de makers Raspbian ‘wheezy’ aan. Download het zip-bestand op je computer en pak het bestand uit. Het resultaat is een bestand met de extensie .img dat je naar de SD-kaart moet schrijven. Steek die SD-kaart in de kaartlezer van je computer. Het img-bestand is een exacte kopie van de SD-kaart, dus je kan het niet naar de SD-kaart schrijven door het in Windows Verkenner naar de juiste schijf te verslepen. Je hebt hiervoor als je Windows gebruikt het programma Win32 Disk Imager nodig. Gebruik je een andere besturingssysteem, bv. Linux of Mac-OS dan is de installatie nog gemakkelijker. Zie hiervoor deze website.

Zoals eerder gezegd kun je de Pi gebruiken zonder beeldscherm, toetsenbord en muis. Wil je dit ook doen dan moet je de volgende werkwijze uitvoeren:

Als je Raspbian eenmaal op de SD-kaart geschreven hebt, steek je die in de sleuf op de Raspberry Pi en sluit je de Ethernet kabel aan en als laatste de voedingskabel. Er gaan nu wat ledjes branden naast de usb-poorten en de Pi start op.
Je moet nu het IP adres van de Pi achterhalen. Dit kan eenvoudig door even in te loggen in je router en dan de status op te vragen; Je ziet dan alle aangesloten apparatuur op je netwerk en daartussen kun je het IP adres van de Pi terugvinden.
Als je dit te moeilijk vindt zijn er diverse gratis tools beschikbaar op het internet die dit ook kunnen.

Je kunt de Pi nu bereiken via SSH. Op Linux en Apple PC's kan dit eenvoudig door een terminal venster te openen en het volgende commando te geven:
ssh pi@<IP adres van de Pi>
Op een Windows PC kan dit niet zomaar, maar heb je een gratis tooltje nodig genaamd 'Putty'. Download dit tooltje (installeren mag, maar hoeft niet) en start het tooltje dan.
Type het IP nummer van de Pi in het veld bij Host Name, zorg dat het connection type op SSH staat en druk op Open.

Als alles goed gaat, zie je nu op het scherm allerlei meldingen verschijnen van Raspbian. Uiteindelijk verschijnt er een configuratievenster, waarin je een aantal belangrijke zaken instelt, zoals je tijdzone, wachtwoord, toetsenbordindeling enzovoort. Ga met de pijltjestoetsen naar de onderdelen die je wilt instellen en druk op Enter. Dit hoeft slechts eenmalig te gebeuren. De volgende keer als je opstart kun je de gebruikersnaam en wachtwoord ingeven en dan kom je in de Linux shell:


Wat als je Raspberry Pi niet opstart?
Problemen met het opstarten kunnen divers zijn. De ledlichtjes geven echter een goede indicatie van wat het probleem is. Het rode ledje met PWR ernaast moet continu branden als er voeding is. Knippert dat ledje, dan gebruik je een te zwakke voedingskabel. Het groene ledje met OK ernaast, knippert wanneer de SD-kaart aangesproken wordt. Als je tijdens het opstarten wel het rode PWR-ledje ziet branden maar het groene OK-ledje niet knippert maar zachtjes brandt, dan vindt de Raspberry Pi de bootcode van het besturingssysteem niet. Controleer dan of de SD-kaart wel correct in zijn slot zit. Als het dan nog niet werkt, probeer dan het image opnieuw naar de SD-kaart te schrijven of probeer eens een andere SD-kaart uit. Als de Pi wel opstart maar het ‘splash screen’ (vier pixels vergroot over het hele scherm) blijft tonen, vindt hij de Linux-kernel niet om op te starten. Schrijf dan ook opnieuw een image naar de SD-kaart en probeer opnieuw de Raspberry Pi op te starten.

Via de linux shell kun je dan alles wat je wilt uitvoeren op de Pi. Ben je nog onbekend met Linux dan is dit een perfecte manier om het te leren en kun je desnoods in het begin wel met een scherm/toetsenbord en muis beginnen. Denk eraan dat de Linux Shell een hele krachtige tool is en je alles wat je met een computer kunt, vanuit de shell kunt regelen. Hiervoor staat heel veel informatie op internet. Een hele goede manier om het eigen te maken is het Engelstalige, gratis te downloaden e-book, 'The Linux Command Line'